Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.06.2010 16:21 - Как да реагирате ако ви напада куче
Автор: minavam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4082 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 22.06.2010 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Понеже съм кучкарка и притежавам порода,  която  другите  домашни  и/или бездомни не  я обичат (факт), споделям с вас  скромният си опит. 

 

Първо – не се шашкайте, не крещете и не вдигайте  паника. Най-неправилния начин в такава ситуация да се изпищи на висок  глас като се  обърне  гръб към  кучето.  Ако  викате, ръкомахате, обръщате гръб – вие сте беззащитен.

Да погледнем от към гледната точка на кучето: аха, тук  крещят, бягат от мен и ми обръщат гръб значи  трябва да ги погна. „АТАКААААААА”. После хората се  чудят в нашите  урбанизирани   джунгли защо става така.

Ами става. Подхранили сме кучетата,  създали сме им  хранителната  база и... Сме  забравили как да се държим  правилно с тях.

 

Второ – (на мъжете  ще  им е по-лесно) с нисък гърлен  глас, като на  заклет  пушач,  е достатъчно да кажете  ”МООООООООЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ?”(а може и друга някаква  псувня, защо  не?) .Най-важното да се  каже с нисък, плътен и  заплашващ  тон.  Защо това работи? Защото високите нотки в гласа кучета разчитат като писък на безпомощно същество. Така в глутницата пищят в знак на подчинение пред водача. Кучета не

разбират от думи, но тона ни разбират перфектно и го разчитат правилно.

 

Най-важното да им покажеш с интонацията и поведението си че теб не те е страх и само минаваш от тук, ти си един минувач, с който те могат да си имат сериозни неприятности. При което най-често те спират или се обръщат – тези същества са умни, защото глупавите не оцеляват на улицата, и не искат неприятности, ама никак

 

Трето - Не се препоръчва кучето да се взима на ръце по принцип, а при нашата порода не се и налага: те много бързо растат и стават тежки за броени дни. С такъв товар на ръцете всеки един стопанин става лесна мишена за събаряне на земята, достатъчно е да го бутне атакуващия пес с предните лапи и ще се озовете на земята. Което вече е лошо.

Та, за това: дебел глас, подчертани интонации, ако имате някакво горнище (анцуг, яке) - разкопчайте го и разтворете, така изглеждате неестествена в очите на глутницата. Добре е да има вода - много често съм стопирала атакуващия водач с пръсване от уста "Прррррррффффф" право в муцуната му, все едно гладя с ютия без пАра. Често се шокират от отворен по посоката им чадър - върши работа в дъждовно време. Този предмет за тях е странен. Изобщо ако не сте намерили подръчно средство като кучегони или шокери самото поведение на човека върши работа (естествено зависи от атакуващите). В момента говоря за бездомни. Може да се наведете все едно в търсенето на камък - повечето бездомни го знаят този жест и се отдалечават на безопасно разтояние. Може с шишето с вода ако е практически празно да се потупате по другата си длан или по бедрото: човек няма да се насини, но звукът е неестествен и неприятен за бездомните, те просто се отдалечават и така не се налага да удряте никого.
С домашните е различно - след няколкократни атаки на САО върху Лео аз поговорих сериозно със стопанката. Поговорих, не й се карах. Тя излезе много разбрана жена и й беше адски неудобно от цялата ситуация - кучето е било на сина й, тя наистина не успяваше да го задържи - той просто я събаряше като се втурваше към нас. Разбрах по кое време го разхожда и се постарах да се разминаваме по времето. Но дори и да се засечем сега - едната от нас отдалеч махва на другата и променяме маршрута: най-често тя минаваше на другия тротоар.
подобен стопанин на конфликто куче пожелавам на всеки от нас:-))) Успех:-) "



Тагове:   наблюдения,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - много
22.06.2010 16:28
интересно, особено имайки предвид факта, че всеки реагира абсолятно първосигнално ,изписквайки и ръкомахайки.
Какво е твоето куче?
цитирай
2. minavam - Бени, моето е
22.06.2010 16:37
чау чау
http://s42.radikal.ru/i095/1006/d3/ec7c995949cf.jpg

копи-пействане на линка ще ти отвори снимка. Това е моят Крокодил.
цитирай
3. minavam - Имам страх от кучета, необяснимо ...
22.06.2010 16:40
marcela написа:
Имам страх от кучета, необяснимо защо, и това е много полезна информация за мен. Поздрави!

не се страхувай, аз тук писах основно за бездомници, но ще има продължение. не се страхувай - дръж се самоуверено и ги гледай в очите. говори им с нисък глас.
цитирай
4. rat - Защо трябва да се уча как да живея с ...
22.06.2010 17:02
Защо трябва да се уча как да живея с въшки на главата, като мога да ги унищожа за 24 часа. Не разбирам смисъла от подобни съвети, а и не всеки при озъбено куче може да вика бррррр гррррррр и тем подобни простотии. Последния път се оправих с една яка тояга, сега ушкото накуцва, но няма отново да нападне човек. Успех с викането на гърлено МОЛЯЯЯЯЯЯЯ:))))))))))))))))) Егати смешната работа.
цитирай
5. benra - minavam,
22.06.2010 17:12
чау чау са егати готините кучета!Страхотни са, като мечета.
цитирай
6. raders - Сега трябва да се съобразяваме и ...
22.06.2010 17:33
Сега трябва да се съобразяваме и кучета, и с кучкари. Малко ни са политиците.
цитирай
7. minavam - Сега трябва да се съобразяваме и ...
22.06.2010 18:09
raders написа:
Сега трябва да се съобразяваме и кучета, и с кучкари. Малко ни са политиците.

Кой моли да се съобразявате с кучкарите и кучета? Аз давам съвет как да реагира някой уплашен гражданин ако види срещу себе си летящо към него куче. От опита си на кучкар. Не го извъртайте на политика, примитивно е.
цитирай
8. minavam - Защо трябва да се уча как да живея с ...
22.06.2010 18:11
rat написа:
Защо трябва да се уча как да живея с въшки на главата, като мога да ги унищожа за 24 часа. Не разбирам смисъла от подобни съвети, а и не всеки при озъбено куче може да вика бррррр гррррррр и тем подобни простотии. Последния път се оправих с една яка тояга, сега ушкото накуцва, но няма отново да нападне човек. Успех с викането на гърлено МОЛЯЯЯЯЯЯЯ:))))))))))))))))) Егати смешната работа.


Разбирам те, в нашия район също сме като под обсада, но не всички са юнаци като теб, и имат непрекъснато тояги и лопати под ръка. Аз навън с дъщеря ми която е на 5 години не ходя с тояги, лопати, пръчки и тъм други прелести:-))) Уви и ах!
цитирай
9. gothic - Обикновено разчитам на здрав шут в ...
14.07.2010 17:25
Обикновено разчитам на здрав шут в челюстта. Върши прекрасна работа, особено когато съм с по-тежки обувки. Прэблемът е, че единствено от подобни "мерки" се стряскат и някои двуноги....
цитирай
10. minavam - Обикновено разчитам на здрав шут в ...
15.07.2010 11:31
gothic написа:
Обикновено разчитам на здрав шут в челюстта. Върши прекрасна работа, особено когато съм с по-тежки обувки. Прэблемът е, че единствено от подобни "мерки" се стряскат и някои двуноги....

Честно казано нямам никакви скрупули когато става дума за моето куче или децата ми. Имам право да се защитавам - ако трябва и чрез шутове. Но предпочитам да предотвратя всякакъв контакт - нито искам да лекувам после кучето си, нито желая да бъда нахапана - не, не е от страх от болка, хапана съм, не е болка за умиране, просто кой ги знае какви зарази може да си лепна, уличните никой не ги вакцинира, някои домашни редовно не ги вакцинират също.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: minavam
Категория: Изкуство
Прочетен: 525549
Постинги: 231
Коментари: 693
Гласове: 2114