Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.05.2008 17:32 - Медиите изостават от реалния живот.
Автор: minavam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4442 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2008 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

А бе  хора,  ние ли сме  болни   или медиите за такива ни смятат? Каква е  тази пристрастеност към жертви,  отсечени глави, изнасилени деца и лошите  реалити шоутата? Подобен модел за  привличане на внимание  откъм страната  на медиите  би бил  оправдан  по времето на  Бредбъри,  но  пък от тогава  е минало много време. Пренаситени  сме. Захранени сме с  Лукас,  Спилбърг,  Кинг, Хайнлайн (къде  екранно  къде  книжовно).

Току  що  влязох в сайта  на  btv новинитe за да видя какво става по света  и що да  видя? "Автобус се преобърна край Шумен, няма жертви".Какво разочарование  - НЯМА ЖЕРТВИ. Горките ни те, милите  средства за масови комуникации:  няма да снимат и/или  описват с треперещ  глас зад кадъра  разпарчетосаните тела по  пътя, ц-ц-ц,  язък за липсата на хонорара за сметката на липса на  мъртвите тела.
Брех, на  леля сладурчета  златни, скъсаха се  да пишат за  18-то СОУ и  газовия пистолет на синковеца на  Боевски,  но на никой от тях не  им пукаше за доброто, което  се трупаше с години  в това  училище.  Само скандала,  истерията,  смъртта,  катастрофите отразяват  медиите ни.  И  българина  почва да вярва колко  е лоша тази  държава и  колко е лош  народа. Което няма  нищо  общо с действителността.
Да, не всичко е розово, но  не сме и подли, зли, тъпи и немислещи каквито  ни  изкарват  медиите.

Знаете ли колко  души са  кандидатствали за  осиновено семейство на  кученцата  от фондация "Очи на  4  лапи" за незрящите  хора?
А колко бездетни семейства   водят  битка  със системата да  осиновят дете?
А колко  хорица  мъкнат до  близката  църква или дом за  сираците пълна кола с юргани, стари  обувки, дрехи, и  малко  посъбрани пари в кеш?
И не става дума за  богаташи, бизнесмени,  баровци, политици. Не. за  добри  обикновени  хора. Те просто  не се набиват на  очи.
Но това не значи че ги няма.
Аз  обичам  да слушам хората, да се  вслушвам и  се вглеждам  в тях. Добрите  хора  звучат разочаровано:"Нищо не става  от нас, ние сме  стиснати,  злобни, проклети, и  май  няма други като мен и приятелите  ми".
Браво на медиите, браво,  успяха да  разочароват средностатистическия  българин в  неговата нормалност  ако  реши спонтанно  да  направи  добро.  Карат го да се чувства  гузен, свит и не на  мястото си. Виновен за това  че се  отличава.  Реши ли да върне  портмонето, пълно с пари в полицията, все ще  изкочи някой  нещастник да му  каже:"Ти луд ли си бе?!". А  и медиите  няма да му  обърнат  внимание.  Обаче виж,  ако  ми влезе  крадец  в  апартамена и ми  гепи  портмонето  а аз го набия - иихаааааааа, ела да видиш  репортажа, не от  една телевизия  ще  дотърчат.Екшън,  сълзи,  истерии, сканадали, сополи ...

Знаете ли, добрите  хора са винаги били повече  от  лошите. Повярвайте го.
Независимо какво ви разправят  по  ТВ-то. 
И  когато  няма  жертви -  това не е новина за първата страница на сайта.
Ей  го  има международен  театрален  фестивал за  деца  в  Берковица. Много ли  знаем за това? а  "Малката  аполония"? А спасените  от приюта  кучета? А  онзи  пенсионер с бастуна дето ми протегна ръка, когато се подхлъзнах? А онзи непознат  младеж, носещ по стълбите  болната ми дъщеря в Пирогов, защото се спънах и щях да  я  изтърва?

А?



Тагове:   медиите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ikoni - Много ми хареса постинга Ви :-))))),
24.05.2008 22:25
Наистина добрите хора са повече от лошите, най-малкото защото всеки човек е повече добър, отколкото лош. Лоши ни правят определени обстоятелства, но и това не е необратимо.
А за медиите сте прав/а - писна ми от черни новини. Искам да чувам добрите вести и то не кампанийно.
Поздрави!
И честит празник със закъснение :-))))
цитирай
2. minavam - 1. ikoni- чести Празник. и на връх на ...
24.05.2008 22:37
1. ikoni- честит Празник.
И на връх на този празник водещата новина бе как един ученик бил разчленил свой приятел.
Аман от черногледство.
цитирай
3. filip - :))
24.05.2008 23:38
Ами каква да е водещата новина - как дечица манифестират под марш, въпреки че по-големи такива се боцкат или се колят? :))
Медиите са това, което народът иска. Защото, уви, и те трябва да взимат заплати :))) И като ти е омръзнало от черногледство - уникалния вариант е: четеш каквото ти решиш, гледаш, което ти е интересно и слушаш много музика :) И светът е дея по-добър :)
Честит празник на българския, юзъри! :)))
цитирай
4. minavam - 3. filipмарширувал ли си преди ...
24.05.2008 23:42
3. filip
марширувал ли си преди време по тошевият режим? Знаеш ли за какво демагогстваш или просто се упражняваш? М?

без лични обиди но като човек който знае за какво говори: Не можеш да си затвориш очите и да живееш избирателно. Не-мо-жеш.
цитирай
5. анонимен - в десятката!
24.05.2008 23:44
Поздравления!
Медиите отдавна се разминават с живота, основната им ориентация е печалба, за сметка на гражданите. Разиграват се игри и шоу-програми, с цел подвеждане на хората.
Отчитат само високи рейтинги за привличане на повече рекламодатели/разбира се фалшиви/. Медиите все още не са обявили произхода на капитала си и какви групировки стоят зад тях!
Реалните им читатели и зрители за доста под техните отчети и саморекламиране.
цитирай
6. filip - :))
24.05.2008 23:45
Упражнявам се. М? ;)
цитирай
7. filip - #5
24.05.2008 23:48
Попадна в десятката :) Предлагам да създадем собствена обществена медия, позитивно настроена, която да не се издържа от реклама, политици, групировки, рейтинг и СМС-и. Ще е на фотосинтеза. И ще е най-рейтингова :) С две ръце съм "за"! :)
цитирай
8. minavam - 5. анонимен - в десятката
24.05.2008 23:49
Не съм подхванала темата за секса в рекламите, от които медиите печелят най-много.
Знам от кабинетите че децата - момчета и момичета вече мастурбират от 11-годишни.
Това е непростимо, вижте рекламите на водките-банките-прахове за пране...навсякъде има сексуален подтекст - а после се чудим що децата се гърмят-изнасилват-разчленяват...
цитирай
9. minavam - 7. filipпосочи ми една изцяло ...
24.05.2008 23:51
7. filip
посочи ми една изцяло позитивно медия.
Не детско предаване, не женско-блондинско аху-ихи. Медия.
Не радио мюзик-канал с измислени награди, а медия, Която да има влияние върху общественото мнение и да е позитивно.
И да не е РАЗВЛЕКАТЕЛНО-забавно като за идиотите от Мюзик Идиот, Форд Баяр... Информативно нещо което да не излъчва жлъчката.
Аре да те видя.
цитирай
10. filip - :))
24.05.2008 23:56
Аре пък да не ме гледаш :) Не ми приемай мнението като изцяло срещу твоето. Просто няма как да захраниш една машина, ако към нея няма някакъв интерес и някой не дава пари, нали? :) Въпросът с качеството, културата и нивото е безспорен. То е паднало, на много места е доста ниско. Има обаче и бели лястовици, които знаят, че да си журналист е по-скоро мисия, отколкото телеграфично представяне на новини. :))
Ако това ще те успокои по това време на денонощието - няма такава медия у нас. Но има много качествени хора, които правят сериозни продукти, които си струват да бъдат четени или слушани :) Лошо, че попадаш само на комерсиалните и масови "аху-ихи"-та :))
цитирай
11. minavam - 10. filipГъди-гъди на леля сл...
24.05.2008 23:58
10. filip
Гъди-гъди на леля сладък открил топлата вода)))
а аз какво написах и казах?)))Същото)
само че като стане дума за сериозни работи профи-та журналисти нито се виждат нито се подписват и са все анонимки) приятен бач)
цитирай
12. filip - :))
25.05.2008 00:02
Лелче, ти разбираш нещата и естествено само журналята са виновни. Над тях няма редактори, главни редактори и собственици, на които други да им правят гъди-гъди :)) Признавам си!: ))
Твоята идея за медия, уви, ще продължи още дълго време като утопия, според мен. В България :)

Усмивки!
цитирай
13. minavam - 12. filip Хайде сега искаш ли да ...
25.05.2008 00:05
12. filip
Хайде сега искаш ли да оставим дърлянето на страна?
Не. Не обвинявам изцяло журналистиката като професия. Напротив, отнасям се с уважение към журналистите, и правя разлика между журналята и журналистите.
Напразно се засягаш когато правя разлика между двете, та тя е огромна)
цитирай
14. filip - :))
25.05.2008 00:09
Уточнихме се с уважението! Вече ми е по-леко! :-)
цитирай
15. minavam - филип, репортерите по горещите ...
25.05.2008 00:13
филип, репортерите по горещите точки - които надали представляваш - не са това което виждаме по новините. Колкото и да иронизираш)))
цитирай
16. анонимен - Да, сексът продава, а добрата новина
25.05.2008 01:30
не е новина - сори, закони на медиите и рекламата. Не можем да ги отменим - за жалост масата хора искат да бъдат манипулирани чрез най-ниски чувства - страх, воайорство, злорадство.
Но защо ми се струва, че блог-пространствата са именно онази свободна и позитивна медия, за която ратува глас в този пост?
Тук е мястото да споделяме какво ни вълнува без страх от цензорската "ножица".
Говорете, никой не ви спира!
А разчленените трупове оставете на Би Ти Ви.
цитирай
17. minavam - 16. анонимен Нали точно това - ...
25.05.2008 01:37
16. анонимен
Нали точно това правя - изразявам гледната ми точка. Мерси за разрешението да продължа все така))) какво ли щях да правя без него)))
цитирай
18. анонимен - Напълно съм съгласен с това което си ...
26.05.2008 00:01
Напълно съм съгласен с това което си написала за медиите, скъпа "minavam" ... но защо ли не те разбраха от първия път... и кой има интерс нещата да се показват по този начин.
цитирай
19. minavam - 18. анонимен Не става дума за ц...
26.05.2008 10:12
18. анонимен
Не става дума за целенасочен интерес. Изкривяването на действителността не върши работа независимо в коя посока. По времето на "комунизма" действителността се отразяваше изцяло в положителната светлина, сега е обратното. В опита за привличане и/или задържане на внимание на зрителя-читателя-слушателя медиите взеха да се надпреварват кой по-черна, по-скандална или по-гадна случка ще изрови и сервира. Този модел обаче вече не действа - хората са твърде уморени от гадости и скандали. Ефекта става точно обратен - вместо да се вслуша и/или вгледат, хората бързат да превключат канала.
Нещо като със застрояването в Банско и Слънчев Бряг: колкото повече се строи, толкова помалко са тези, които ще купуват краен продукт. Чиста психология, само че медиите продължават да работят по стария модел.

Хайде приятна седмица на всички:-)
цитирай
20. marcusjunius - minavam
26.05.2008 16:34
...бях написал един мнооого дълъг коментар, ама какъв смисъл има... Просто ще кажа, че съм съгласен с теб. Почти всичко, което имам да казвам по въпроса, вече съм го казал с много повече думи, отколкото някой е навит да прочете наведнъж. Поздравявам те за постинга.
цитирай
21. minavam - :-)
26.05.2008 17:12
20. marcusjunius
Усмихвам се, макар че никак не ми е забавно. Проблемът с медиите е по-дълбок и размазващ. Не съм яхнала метлата на темата за детска анимация, сексуалния подтекст в нея и как се отразява това на децата... Че там имам много за казване но все с нецензурни думи...
цитирай
22. roniabg - това е специална новина
27.05.2008 12:32
за автора: слизах по стълбите на един подлез, когато майка с детска количка започна да се изкачва в долния край, ползвайки уж специалната рампа. понеже очевидно колелата едва се движеха, към нея се втурнаха да помагат точно (забележете) шестима минувачи: двойка тийнейджъри, една възрастна дама, един господин и две други момчета. последните бяха най-пъргави и буквално вдигнаха количката на ръце и я пренесоха до горе.

останалите минувачи - а те по това време на деня са много - в първия момент застинаха, а после ми се стори, че наум аплодираха този спонтанен жест.

бях си усмихната и преди да видя това с очите си, но след това вече имаше защо.
цитирай
23. minavam - 22. roniabg
27.05.2008 15:12
Може за медиите и да не представлява интерес, но подобни дребни битови случки преразказвам на някой който почвам да мрънка на тема "българи сме такива-онакива, лоши-шарени-оранжеви".
:-) Хубав повод за усмивка, наистина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: minavam
Категория: Изкуство
Прочетен: 525544
Постинги: 231
Коментари: 693
Гласове: 2114